154_beatrixOp 29 juni 2000 werd het Earth Charter document internationaal gelanceerd in het Vredespaleis in Den Haag. Het Earth Charter Initiatief (ECI) was al eerder geboren, in 1994, om te komen tot het Handvest van de Aarde.

ECI organiseerde de grootste meest participatieve dialoog ooit eerder gehouden over een internationale overeenkomst. Begonnen als een initiatief binnen de VN, uiteindelijk werd besloten het proces uit de VN te halen. Het Earth Charter werd een ‘People’s document’.

Sinds de lancering wordt 29 juni wereldwijd gevierd als een historische datum.

Bij de viering in 2015 – van 15 jaar Earth Charter – op landgoed Zonheuvel in Doorn, werd 29 juni uitgeroepen als International Earth Charter Day. Een idee van Earth Charter Duitsland.

_MG_3361

Een dag om in je eigen community te vieren, met het planten van een boom, het spelen van de Earth Charter Game, het houden van een dialoog met vrienden, familie, teamgenoten.

In 2016 is International Earth Charter Day op 2 plekken in Nederland gevierd. Een event was georganiseerd door The World of Walas – Earth Charter Cities: met kinderen werd een boom geplant. De andere viering vond plaats op Landgoed Zonheuvel met een diner pensant, voorbereid door Brigitte van Baren (Inner Sense) in samenwerking met SBI (voorzitter Jan Willem van de Braak en directeur Jan Jaap Jongejan) en Earth Charter Nederland. In 2017 zal er opnieuw een dialoogdiner plaatsvinden op Landgoed Zonheuvel.

Het motto van Earth Charter Day 2017 is ‘To care for Earth and Life, is to care for oneself‘.